Blog

Čo je to UX a UI?

Čo je to UX a UI a aký je medzi nimi rozdiel Na svete žije niečo viac ako 7 miliárd ľudí. Z nich má necelé 3 miliardy pripojenie na internet. Každý človek je…

Čo je to UX a UI a aký je medzi nimi rozdiel

Na svete žije niečo viac ako 7 miliárd ľudí. Z nich má necelé 3 miliardy pripojenie na internet. Každý človek je iný, každý človek sa na internete aj inak správa. Preto sa v poslednom čase stále viac a viac skloňujú dve skratky, a to UX a UI.

Čo je to UX?

UX je skratka zo slovného spojenia User Experience, čo v preklade znamená užívateľská skúsenosť. Jednoducho povedané, je to to, čo človek zažíva pri návšteve vašej webovej stránky, e-shopu alebo Facebook či mobilnej aplikácie. Či dokáže jednoducho nájsť informácie na vašom webe, objednať si u vás tovar bez problémov, alebo zahrať si vašu hru bez nadávania na vás.

Čo je to UI?

UI je skratka zo slovného spojenia User Interface, čo v preklade znamená užívateľské rozhranie. Jednoducho povedané, je to to, ako vaša webová stránka, e-shop, Facebook alebo mobilná aplikácia vyzerá, ako sú jednotlivé prvky a elementy navrhnuté, ako interagujú medzi sebou a užívateľom.

Rozdiel medzi UX a UI

Ak by sme mali skratky UX a UI vysvetliť na reálnom svete, môžeme si pomôcť reštauráciou. User Interface je v reštaurácii príbor, taniere, poháre, stoly a stoličky a User eXperience je jedlo, kvalita obsluhy, rýchlosť obsluhy a všetko, čo s tým priamo súvisí.

UX dizajn

Úlohou UX dizajnéra je navrhnúť taký dizajn produktu alebo služby, ktorý dokáže priviesť návštevníka alebo zákazníka k vopred stanovenému cieľu bez akéhokoľvek problému. Návrh musí byť nielen funkčný a použiteľný, ale taktiež estetický a užitočný. UX dizajn je zameraný na cieľového užívateľa, jeho potreby, ciele a technologické zručnosti.

UI dizajn

  • Hlavnou úlohou dizajnu a architektúry užívateľského rozhrania je jednoduchosť a pohodlie používania vašej webovej stránky alebo aplikácie pre návštevníkov alebo užívateľov. Preto je potrebné pri navrhovaní dbať na niekoľko princípov:
  • Zadefinovanie si koncového užívateľa
  • Skúsenosti a vedomosti užívateľa
  • Jednoduché a jednoznačné zobrazenie funkcií
  • Rýchle zorientovanie sa návštevníka
  • Pocit bezpečnosti
  • Estetickosť návrhu
  • Testovanie, testovanie, testovanie

Rozumieme týmto skratkám

Každý náš dizajn, či už webovej stránky, e-shopu, Facebook alebo mobilnej aplikácie navrhujeme tak, aby bol čo najjednoduchší pre koncového užívateľa. Preto, ak potrebujete pomôcť s návrhom, neváhajte nás kontaktovať.
Potrebujem návrh