Flat design. Trend alebo revolúcia?

Flat design

Skeuomorfický dizajn, ktorý sa vyznačuje realistickým zobrazením elementov na webovej stránke alebo v aplikácii, sa používal dlhé roky. Preslávila ho spoločnosť Apple a slúžil na ľahšie osvojenie si nových zručností s osobnými počítačmi a neskôr so smartfónmi. Napr., ak človek vymazal dokument alebo súbor, vďaka skeumorfickému dizajnu vedel, že to nájde práve v koši.

Dnes sa ale dizajnéri začínajú orientovať viac na použiteľnosť a užívateľskú skúsenosť. Preto flat design naberá na popularite, za čo sa asi najväčšou mierou pričinila spoločnosť Microsoft. Ich najnovší operačný systém Windows 8 využíva práve flat (plochý) dizajn. Taktiež množstvo Google aplikácií je nadizajnovaných v tomto štýle.

Flat design je dvojrozmerný, jednoduchý, prehľadný a ľahko čitateľný. Neobsahuje grafické prvky ako odlesky, prechody, textúry a 3D efekty. Pri jeho navrhovaní sa využívajú jednoduché geometrické tvary ako obdĺžniky, štvorce alebo kružnice.

Pre flat dizajn sú taktiež charakteristické jasné, pastelové a pestré farby s množstvom odtieňov. Nie je ničím výnimočným využitie až 8mich rôznych farieb pri jednom dizajne. Veľký dôraz sa pri tom kladie na typografiu. Správny výber písma je nesmierne dôležitý.

Ďalšou výhodou flat dizajnu je jeho pomerne jednoduchá možnosť prispôsobiť sa médiu, na ktorom je zobrazovaný. Webové stránky navrhnuté v plochom dizajne podporujú responzívnosť, vďaka čomu sa správne zobrazujú aj na mobilných zariadeniach.

Flat design sa daľej formoval a ďalším veľmi podobným smerom sa začal vyvíjať almost flat design (takmer plochý dizajn), ktorý je viac príznačný pre Google. Jedná sa veľmi podobné grafické riešenie ako flat design iba s tým rozdieľom, že almost flat design ráta aj s jednoduchými peknými tieňami, gradientami, bordermi, ktoré sa dajú jednoducho štýlovať v CSS bez potreby obrázkov a majú taktiež plnú kompatibilitu s responzívou.

Aj u nás v Grappastudio navrhujeme webové stránky a mobilné aplikácie vo flat, či almost flat dizajne.

Máte záujem o grafický návrh?
Kontaktujte nás

Grappastudio s.r.o.