UX chyby, ktoré váš web ťahajú na dno

Cieľom UX (User Experience) je vyvolať pozitívne interakcie užívateľa s vašim webom, či už po estetickej alebo funkčnej stránke. Pri designovaní si preto musíte dať záležať na tom, aby sa návštevník vášho blogu, eshopu či webu, pohyboval po stránke čo najprirodzenejšie. Ako to robiť tak, aby ste sa vyhli komplikáciám a zbytočným nedorozumeniam?

Pripravili sme pre vás zoznam najčastejších chýb, ktorým sa oplatí vyvarovať.

Chyba #1: Čím viac efektov, tým lepšie

Áno, web môže byť pekný, design originálny, ale čo z toho, keď užívateľ nevie, čo má robiť, kam ma ísť? S grafikou to veľmi nepreháňajte. Návštevník sa musí na stránke pohybovať rýchlo a ľahko. Použiteľnosť webu je preto vždy na prvom mieste. To znamená, čím menej rušivých, zbytočných elementov, tým lepšie. Aspoň v spojitosti s prezentovaním obsahu.

Chyba #2: Čo tak vybočiť z radu?

Niektoré veci sa proste nemenia – logo sa nachádza vždy vľavo, vyhľadávanie vpravo, menu na hornej lište… užívatelia si už na to zvykli, tak to nemeňte. Byť rebelom sa v tomto prípade nevypláca.

Chyba #3: Farby, farby, farby

S farbami sa to tiež nesnažte preháňať. Kvalitné webové stránky by mali mať jasne vyzerajúcu farebnú schému, čo znamená – najviac 3 farby. Tie by mali vychádzať z vašej corporate identity.

PS: Nezabudnite na čitateľnosť písma. Farebný kontrast si môžete otestovať tu.

Chyba #4: Užívateľ sa rád prelúskne webom sám

Píšete na svojich stránkach o zaujímavej vlastnosti produktu, služby alebo len smerujete užívateľa k určitému cieľu? Vyjdite mu v ústrety. Call to Action button vám s tým pomôže.

Chyba #5: My responzívny web nepotrebujeme

Ale potrebujete. Kto by si vo voľnom čase zapínal počítač, keď si váš web môže prelistovať na telefóne za par sekúnd? 30% užívateľov si v súčasnosti vašu stránku prezerá pomocou mobilu či tabletu. Ak sa chcete zákazníkovi priblížiť čo najbližšie, bez responzívy to nepôjde.

Potrebujete poradiť s vašou webovou stránkou? Ozvite sa nám, radi vám s ňou pomôžeme.

Potrebujem pomôcť s webom

 

Grappastudio s.r.o.